edelstenen
Advanced Search arrow Amber arrow stenen arrow Amber
Amber PDF Print E-mail
Apr 22, 2011 at 03:47 AM
Amber is een aardende steen met de hogere energy'en.

Barnsteen/Amber

Geschiedenis en legende :

Barnsteen werd gevonden in zesduizend jaar oude graven.

Paleontologisch onderzoek heeft aangetoond dat amber 50.000 jaar oud zou zijn.

Hij was reeds in de oudheid en in de prehistorie een van de meest begeerde edelstenen.

Doordat amber zacht en goed te bewerken is, hadden ze geen enkele moeite om de edelsteen te verwerken en te polijsten tot prachtige stukken voor gebruik in sieraden.

In de 20e eeuw voor Christus, in de bronstijd, was de amber als sieraad, vooral in kettingen en grote kralen, een zeer populair en waardevol bezit. Deze sieraden uit amber zijn gevonden in holen en grotten in Midden- en Noord- Europa. De oude Germanen hadden reeds sieraden en beeldjes uit amber. Het was ook een betaalmiddel in de bronstijd en het stenen tijdperk. Voor de Assyriërs en de Babyloniërs waren sieraden van barnsteen heel belangrijk. Homerus bezong deze edelsteen reeds in zijn Odyssee. Aristoteles wist al, in de vierde eeuw voor Christus, dat amber van plantaardige oorsprong was.

De Griekse filosoof Thales van Milete ontdekte in de 6de eeuw de elektrische en warmtegevende eigenschappen van amber. Volgens een Griekse legende zou amber ontstaan zijn uit de tranen van de zusters van Faeton, die door hun verdriet over zijn dood veranderd werden in populieren en wier eeuwige tranen tot amber stolden.

Vooral de Romeinen droegen heel veel juwelen van amber. Het was destijds al een dure edelsteen. Plinius de Oudere beweerde dat barnsteen het overtollige sap van bepaalde bomen was, zoals later ook bevestigd werd. Keizer Nero zond speciale expedities naar de Oostzee via het huidige Moravië en het oostelijke deel van Oostenrijk naar Italië. De keizer beschreef in gedichten het haar van zijn vrouw als amberkleurig, waardoor bij de hofdames grote wedijver ontstond om hun haar ook in die kleur te laten verven. In die tijd droegen de vrouwen van Lombarije en Piemont bijna allemaal halskettingen van amber, die als versieringen dienden maar vooral als middel tegen krop, waaraan zij leden door het drinken van te hard water. Barnsteen werd ook gevonden in de graven van Klein-Azië, Griekenland en Italië. Ook in Engeland en Denemarken zijn bij opgravingen stukken amber en met amber bezette juwelen gevonden.

Geneeskrachtige werking:

* Helpt tegen abcessen: plak de steen ’s nachts met een hechtpleister vast en draag hem overdag.

* Opleggen bij steenpuisten: zolang de steenpuist niet open is, plakt u er ook ’s nachts een barnsteen op.

* Helpt bij acute huiduitslag.

* Direct op de huid gedragen en in combinatie met andere stenen, die het immuunsysteem versterken, kan barnsteen mogelijk effect hebben bij HIV-aandoeningen.

* Helpt in de hand en als sieraad tegen allergieën.

* Kan als aanvullende therapie worden gebruikt bij psoriasis.

* Positief effect bij artritis en artrose.

* Goed bij ischiasklachten en spit: plak kleine stenen of een kettinkje met platte stenen met hechtpleister op de plek waar de heupzenuw uit de wervelkolom komt.

* Als de steen wordt gedragen, helpt hij bij jicht (eventueel samen met turkoois). Drink daarbij ’s morgens op de nuchtere maag diamant- of topaaswater, waarbij de diamant ten minste twaalf uur in het water moet hebben gelegen.

* Helpt bij astma en ademhalingsklachten.

* Tegen bronchitis: dragen en daarbij ’s avonds een pyrietzon op het borstbeen leggen.

* Samen met hematiet en chalcedoon helpt barsteen bij vermoeide en opgezette benen (een ketting van beide stenen dragen).

* Als niet al te strak aangebrachte beenband van platte stenen samen met hematiet en chalcedoon helpt barnsteen tegen spataderen. Drink daarbij hematietwater.

* Helpt bij doorbloedingsstoornissen.

* Werkt koortsverlagend (op de huid gedragen).

* Als ketting goed resultaat bij hoofdpijn. De steen heeft zich bewezen bij chronisch terugkerende migraine; draag hem gedurende lange tijd steeds bij u (als platte, korte ketting, die ’s nachts niet storend is, direct op de huid).

* Kan bij verlammingsverschijnselen (bij voorbeeld na een beroerte) goed helpen: draag ’s nachts een ketting; vervang die overdag door een ketting van toermalijn.

* Kan het hart steunen bij hartzwakte.

* Een ketting vermindert de klachten die worden veroorzaakt door hooikoorts: draag de ketting van januari tot eind juli.

* Helpt vaak bij problemen met de lever (opleggen).

* Helpt bij aanleg voor gebitsontstekingen: regelmatig spoelen met barnsteenwater.

* Een barnsteenketting (met daartussen enkel toermalijnen) zou helpen tegen zenuwontstekingen.

* Helpt samen met turkoois tegen reumatische aandoeningen.

* Helpt (met obsidiaan) tegen rugpijn.

* Met barnsteen krijgt de geest meer levensvreugde.

* Barnsteen is een van de belangrijkste en sterkste geneeskrachtige stenen, misschien omdat de steen zijn nog ‘jonge’ kracht gemakkelijker loslaat. Als 7000 jaar dragen mensen de barnsteen tegen alle huidproblemen die verband houden met de stofwisseling. Belangrijk is dat de steen veel en langdurig wordt gedragen.

Teken van de dierenriem: Barnsteen is de steen van Tweelingen, brengt zon en optimisme.

Chakra: Zonnevlecht.

Last Updated ( Apr 21, 2011 at 09:55 PM )